Restaurant

Jaarlijkse vakantie

Jaarlijkse vakantie

We zijn GESLOTEN van 23 juli tot 8 augustus. Terug OPEN vanaf vrijdag 9 augustus.
Boek nu reeds uw restaurant - B&B - wellness tijdstip.

Boek nu
Boek nu
te doen

Wallemote - Wolvenhof provinciedomein

Wallemote - Wolvenhof provinciedomein

Geschiedenis kastelen

De kasteelbouwers van Wallemote-Wolvenhof waren twee broers uit een welvarende familie van Izegemse grootgrondbezitters. Hun overgrootvader, Jozeph Vanden Bogaerde, werd bij de Belgische onafhankelijkheid in 1830 als burgemeester van Izegem benoemd en bleef dit tot zijn overlijden in 1832. Zijn kleinzoon Valére Vanden Bogaerde werd in 1900 als zevende burgemeester van Izegem verkozen en bleef dit tot zijn plotse dood in 1904. De Burgemeester Vanden Bogaerdelaan in het centrum van Izegem draagt zijn naam. Valére gaf de aanzet tot de bouw van beide kastelen maar het waren zijn twee oudste zonen, Emile en Gaspard, die de plannen uitvoerden.

De familie Vanden Bogaerde stelde de Izegemse stadsarchitect Jules Vercoutere aan als ontwerper van de kastelen Wolvenhof, Wallemote en bijgebouwen. In 1912 werd gestart met de bouw van de kastelen en met de aanleg van de bijbehorende parken. Een terrein van 12 ha werd volledig vergraven voor de aanleg van vijvers en voor het ophogen van terreinen. De Vanden Bogaerde’s kochten ook voor 1800 fr een openbare weg, die door hun parken liep, van de stad Izegem aan.

Naast kastelen verrezen er ook een gebouw met twee personeelswoningen, paardenstallen en koetsenberging evenals een portierswoning tegenaan de Kokelarestraat. In het park van Wolvenhof werden een mooie boogbrug en een prieeltje met zuilen gebouwd. De twee oudste zonen van Valère Vanden Bogaerde gingen hun intrek in de kastelen nemen. Voor Emile was het Wolvenhof bestemd, zijn initialen vinden we op de leuning van de brug. Gaspard kreeg Wallemote, zijn initialen zien we bovenaan op de voorgevel; op de achtergevel is het bouwjaar 1913 vermeld. Beide kastelen bezaten gemeenschappelijke bijgebouwen: toegangspoort, portierswoning en remises. Pas in 1952 kreeg Wallemote een eigen poort.

Het kasteel Wallemote kan gehuurd worden door bedrijven en particulieren. Wallemote kan je ook bezoeken met een gids. Het kasteel Wolvenhof kan niet worden bezocht.

Wandel - en speeldomein

Vandaag de dag is Wallemote en Wolvenhof vooral gekend voor z'n mooie wandelparcours en speelterreinen voor groot en klein. Het is de groene long van Izegem. Er is een natuurspeelterrein met wilgenhutten, speelbulten, een amfitheater, hangbrug, kabelbaan en avonturenpad.

Je vindt er ook een speelterrein voor kinderen van 2 tot 6 jaar in het thema 'Belle en het Beest'.

Er is parking voldoende aan de ingang, dus met de wagen of fiets kan je er altijd terecht.

Wallemote - Wolvenhof provinciedomein

Gelijkaardige artikels